18 de maig de 2024

Els goigs, un gènere viu que ve de lluny

Capítol 23

Reproduir capítol

Segurament haureu sentir a parlar dels goigs, un gènere literari musical, amb una llarga tradició al nostre país. Però, quan i on neixen els goigs? Tenen una estructura definida? Tots són de temàtica religiosa? Encara se’n fan a l’actualitat? Aquestes i altres preguntes són les que mirem de respondre amb la companyia d’una persona que els ha estudiat a fons, com és l’Ester Garcia Llop, musicòloga i autora de la tesi doctoral El cant dels goigs orals a Catalunya i a Andorra, defensada a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2021.

Músiques del capítol

  • Goigs de la Mare de Déu de Loreto de Llardecans, cantats el 2015.Publicats a Amàlia Atmetlló, Ester G. Llop i Jaume Ayats, 2016. Los Cantadors. Cants religiosos de tradició oral de les Garrigues, el Segrià, la Noguera el Pla d’Urgell i l’Urgell. Rafael Dalmau Editor.
  • Goigs de la Mare de Déu de la Pluja del Puig de Rialb, cantats per Tonet Inglavaga el 2015. Publicats a Amàlia Atmetlló, Ester G. Llop i Jaume Ayats, 2016. Los Cantadors. Cants religiosos de tradició oral de les Garrigues, el Segrià, la Noguera el Pla d’Urgell i l’Urgell. Rafael Dalmau Editor.
  • Cobles de les Set Paraules de Jesús a la Creu de València d’Àneu.Publicats a Jaume Ayats, Anna Costal i Iris Gayete, 2009. Cantadors del Pallars. Barcelona, Rafael Dalmau Editor. Col·lecció Toc de Gralla.
  • Goigs de sant Fèlix de Vilafranca del PenedèsEnregistrats el 2014
  • Goigs de sant Martí, de Fetus. Publicats a Fetus, 2022. La serra dels perduts: “Goigs de sant Martí”. Bankrobber.
  • Goigs de sant Antoni Abat de la Granadella, cantats el 2012.Publicats a Amàlia Atmetlló, Ester G. Llop i Jaume Ayats, 2016. Los Cantadors. Cants religiosos de tradició oral de les Garrigues, el Segrià, la Noguera el Pla d’Urgell i l’Urgell. Rafael Dalmau Editor.
  • PUJOL, Emili: Homenatge a TàrregaMaria Ribera Gibal, guitarraAudiovisuals de Sarrià, 2018.

Imatge de portada del capítol:Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat publicat per Joan Pau Martí a Barcelona el 1714

Sintonia del podcast:CIVIL, Francesc. Peralada IV: Nimfes en el jardí Intèrpret: Miquel Villalba (piano)

Veu del podcast: Margarida Ullate i Estanyol

Si voleu més informació sobre aquest i altres capítols, la trobareu a la pàgina web podcast.ficta.cat.
Per contactar amb nosaltres, ens podeu escriure a podcast@ficta.cat.

MÉS INFORMACIÓ:

  • Ester G. Llop, 2021. El cant dels goigs orals a Catalunya i a Andorra. Tesi de doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història de l’Art i Musicologia. http://hdl.handle.net/10803/671895
Dona la teva opinió

Els podcasts de FICTA
PAPERETS, el podcast sobre patrimoni musicalCapítol 23