19 d'abril de 2024

Els fons musicals dels antics convents de Barcelona

Capítol 37

Reproduir capítol

La ciutat de Barcelona va arribar a tenir una vintena de convents a començament del segle XIX. A partir de 1835, però, molts d’aquests convents van ser desamortitzats i acabarien desapareixent. Els fons d’aquests convents van anar a parar, després d’un parell de trasllats, finalment a la Biblioteca de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. En aquest capítol descobrim què podem trobar en aquests fons musicals i que s’està fent per donar-los a conèixer. Els convidats són Neus Verger, responsable del CRAI Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona, i Oriol Brugarolas, historiador de la música i professor del departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.
Foto de la caràtula: Convent del Carme, Barcelona

Músiques del capítol

  • BAGUER, Carles: Sonata en Fa Major Manuscrit 1378 del CRAI-Biblioteca de Fons Antic de la UB. Dani Espasa, pianoforte. Instrument Slocker de 1831, del Museu de la Música de Barcelona. Alfred Fernández, tècnic de so.
  • ANÒNIM: Vocem Meam Audi Eva del Campo, orgue positiu. Ricard Renart i Marta Guillen, violins. Guillermo Turina, violoncel. Martí Doñate, tenor.Alfred Fernández, tècnic de so.
  • FRA JOAQUIM DE JESÚS MARIA JOSEP: Rondó en Si b Major Manuscrit 1378 del CRAI-Biblioteca de Fons Antic de la UB. Dani Espasa, pianoforte. Instrument Slocker de 1831, del Museu de la Música de Barcelona. Alfred Fernández, tècnic de so.
  • QUERALT, Francesc: Amavit Eum Dominus Fons musical de la Catedral de Barcelona, BC M-1682/41 https://mdc.csuc.cat/digital/collection/musicatedra/id/83377/rec/6 Eva del Campo, orgue positiu. Ricard Renart i Marta Guillen, violins. Guillermo Turina, violoncel. Martí Doñate, tenor.Alfred Fernández, tècnic de so.

Sintonia del podcast: CIVIL, Francesc. Peralada IV: Nimfes en el jardí Intèrpret: Miquel Villalba (piano)
Veu del podcast: Margarida Ullate i Estanyol
Si voleu més informació sobre aquest i altres capítols, la trobareu a la pàgina web podcast.ficta.cat.
Per contactar amb nosaltres, ens podeu escriure a podcast@ficta.cat.

ENLLAÇOS RELACIONATS:

Dona la teva opinió

Els podcasts de FICTA
PAPERETS, el podcast sobre patrimoni musicalCapítol 37